tisdag 26 april 2011

Gröna fingrar


För ett par veckor sedan sådde jag tomater, basilika och persilja samt chili och paprika. Med tanke på hur varmt och soligt det varit är det kanske inte konstigt att det växt så det knakat i mitt lilla drivhus!
Nu är det dags att skola om tomaterna innan de blir för långa och skrangliga. Jag sätter ner dom ganska djupt så nya rötter växer ut och de får en stabil stam som håller för mycket frukt i sommar!
Passade även på att sätta om basilikan så den blir riktigt buskig och fin samt plantera om och ge ny jord till övriga växter och blommor i hemmet.

Jag tycker det är så himla spännande att odla. Blir som ett barn på julafton när det första gröna sticker fram ur jorden. Sen får man följa hur bladpar efter bladpar växer fram och pyssla om de små växterna tills de blir stora och kan flytta ut i trädgården. Spänningen fortsätter, det ska blomma innan det bär frukt. Det gäller att tjuva onödiga grenar så det inte stjäls någon energi.
Hur mycket tomater blir det? Är dom stora och saftiga eller små och söta? Hinner dom mogna?
Något som är bra med tomater är, att även om de inte hinner få sin vackra röda färg innan hösten och kylan kommer, kan man ta av kvistarna och hänga dom i fönstret tills de är mogna.


Snart är det dags att så gurka och sätta om chilin och paprikan. Hoppas det sköna vädret håller i sig hela sommaren så man får njuta av en stor skörd av egna grönsaker. Sätter nog lite spenat och mangold i lådorna i trädgården också.. Bara för att det är så gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar