lördag 7 maj 2011

Gråväder = Sy-väder

Efter alla varma, sköna dagar i april slog det plötsligt om och blev "aprilväder" i början på maj. Kallt och ruggigt, till och med lite snö föll till marken.. Man vänjer sig snabbt vid värmen och ropar gärna hej, så fort solens strålar börjar tina upp kroppen efter den långa vintern! Av med varma tröjor och jeans och på med klänningar, kjolar och linnen. Hurra sommaren är här!!
En smärre chock får jag en morgon när jag går ut i tron att det fortfarande är lika varmt eftersom solen skiner. Köldbiten vänder jag och går in igen för att ta på mer kläder. Någon dag senare är det gråmulet och +4C, jag är ledig och tänker att nu kanske jag ska göra klart de där mysbyxorna jag skulle sy för ett halvår sen. Alla delar är utklippta och overlockade, så det är ju egentligen bara det roligaste kvar, att sy ihop dom. Det ska dessutom i ett blixtlås så med lite tur kan jag ha dom trots att jag är ett vandrande moderskepp!
Jag har använt mig av bomullstrikå, så delarna sydde jag ihop med sicksack-söm, räta mot räta om inget annat anges.

Så här gjorde jag:

Först sydde jag ihop grenen på fram- och bakstyckena.

Sedan strök jag fast mellanlägg på linningens baksida och sydde ihop fram- och bakstycke i ena sidan.

Jag sydde innerbensömmarna.

Sedan sidsömmarna, men sparade en bit för blixtlåset på ena sidan.

Nålade och knåpade länge, men fick till slut till det och sydde fast linningen.

Kanten som blev "över" från linningen på insidan, fäste jag med hjälp av tvillingnål (raksöm).

Ett dolt blixtlås sys med raksöm och anpassad pressarfot till symaskinen. Öppna blixtlåset och nåla fast ena sidan. Sy sedan så nära "gaddarna" som möjligt. Man får hjälpa till att pressa "gaddarna" mot tyget med fingrarna för att komma nära. Dra upp låset för att passa in så att det inte blir snett. Sätt gärna en nål. Öppna sedan igen och gör likadant på andra sidan.

Blixtlåset ser ut som en söm.

Gjorde en enklare variant på linningen, nålade bara ner kanten och sydde raksöm med tvillingnål.
Så här blev det! Har inte bestämt hur jag vill göra med benen, muddar, resår eller fålla.. Får väl vänta tills jag får på mig byxorna och kan känna efter, för sån tur hade jag ju inte att de gick att stänga i midjan... :)

2 kommentarer:

 1. Hej Anneli!

  Det var jättekul att hälsa på er och kika lite på din fina mage ;-) Hoppas att du fortfarande mår bra och njuter och laddar upp under din ledighet! Här har vi det bara bra, längtar till semester nu men det är några veckor kvar...

  Sköt om dig! Kramar från Lisa och resten :-)

  SvaraRadera
 2. Lisa!
  Jag håller med, det var roligt att få besök av er! Barnen är så söta!
  Vad märkligt att bara några dagar efter var det dags.. Nu har vi oxå en underbar liten tjej att ta hand om!!! Var ju bara tur att jag hann sluta jobba, haha!!
  Hoppas vi ses snart igen och att ni får en sköööön semester!
  Kramar, Anneli

  SvaraRadera