onsdag 15 december 2010

Juletider

Nu i jultider finns det massor att göra - håller mig dock borta ifrån alla måsten och gör bara sådant jag tycker är kul och uppskattar själv! Varför fyllas av massa krav och måsten? Vem har sagt att julen måste se ut på si eller så vis? 
Jo, antagligen är det reklamen och kommersialismen!
Men faktum är ju att ingen av oss mår bättre av att stressa runt i trängseln och den eviga julmusikens spelande för att hitta de perfekta julklapparna för i snitt 7000kr per person, laga mat för ett helt kompani (som man måste äta resterna av i minst en vecka) och till råga på allt vara så jävla glad för "nu är det jul..." 

Nä, då väljer jag hellre själv vad som ska göra mig glad och lycklig. Kvalité framför kvantitet. Att fylla mina dagar med det jag faktiskt vill göra för att det känns roligt och glädjande ger mig mer julstämning än något annat. Kanske baka något nytt, göra något trevligt pynt, läsa en trevlig bok om julen förr.. Att välja bort alla "måsten". Umgås opretentiöst med vänner och familj, äta något gott tillsammans. Det i sig är väl värt mer än alla julklappar tillsammans?!
Har väl aldrig tyckt om julen så mycket som jag gör nu - och det är för att jag gör det på mina villkor!
    
Torkade äppelringar med kanel fyller hemmet med en ljuvlig doft


Så gör du: 
Skiva tunna skivor av dina favoritvinteräpplen, strö kanel över och torka på ett snöre några dagar. Mums!!Och så något onyttigt...

Wienernougat
 

Så gör du:
100g flagad, rostad mandel
250g nougat
150g mörk choklad

Smält nougaten över vattenbad. Finhacka chokladen och smält tillsammans med nougaten. Blanda ner mandeln och häll upp i en avlång form klädd med bakplåtspapper. Låt stelna och skär sen i bitar. Försvinnande gott!Vackert komposterbart pynt...Gör så här:
Skiva tunna skivor av en apelsin och torka i ugnen i ca 100 C ett par timmar. Lägg gärna på bakplåtspapper och ha ugnsluckan lite på glänt för att ta bort fukt. 
Sätt sedan i en tråd och häng i fönstret.


Apelsinpynt i fönstret
För den som vill läsa om julens historia (allt från Julevangeliet till tomteskrock och julmust) kan jag rekommendera Jan-Öjvind Swahns bok "Jul med Jenny Nyström". En trevlig coffee table-bok att lägga fram när det vankas främmande i adventstider. Vackra bilder och intressanta texter.

Jenny Nyström skapade vår tids tomte

1 kommentar:

  1. Heléne Wendlemyr10 januari 2011 10:48

    Hej Anneli det var mycket inspirerande och roligt att läsa. Proffsigt! Mycket tänkvärt och ligger mycket i det du säger, ibland kan man ha för mycket krav på sig och mycket måsten. Snart får det bli myrorna nästa!! Det här ska jag visa mina tjejer! Kram Heléne

    SvaraRadera