fredag 24 december 2010

Gör din egen julstjärna!


I år har vi för första gången julgran. Tänk så mysigt med grandoft i lägenheten! Insåg dock inte riktigt att det kan bli ganska dyrt om man ska få en komplett gran.. Jag tänkte ljus, glitter och kulor! Men!! Sen ville jag ju gärna ha en julgransmatta... Och ingen julgran utan julstjärna i toppen!
Fot köpte jag förra året (men då blev det tyvärr ingen gran) så den hade jag i alla fall instoppad i garderoben. Kulor hade jag sen innan, men hittas annars billigt på second hand-affärer. På Röda Korset inhandlade jag den fina gammeldagsa mattan till halva (!!) priset, d.v.s. 20kr.  Ljusslinga och glitter kom jag också billigt undan med från Rusta. Sen tog jag de överblivna torkade apelsinerna och hängde i!
Men sen slog det mig då jag klätt granen.. Något saknas! Stjärnan!!!
Letade upp lite ståltråd och en tång och började knåpa...


Först bestämde jag hur stjärnan skulle se ut.

Sen böjde jag över varje del runt mitten och vred nedre delen runt en penna för att kunna sätta fast den på granen.

Tog glitter som är lite stabilare med ståltråd i och virade runt. Då fäster det i ändarna utan problem.


Sen var det bara att fästa stjärnan där den ska - i toppen av den vackra granen!


söndag 19 december 2010

Hålla kylan ute

 
I våran lägenhet är det oftast väldigt kallt på vintern. Det beror delvis på att vi bor i ett hus från 1924, men mest på att huset inte är så underhållet som det kanske kunde vara.. Trots att vi bor på övre våningen av två, så drar det efter golven och eftersom hela huset är charmigt snett och vint, så glipar det i dörrar och vrår. I min förhoppning att fönstren blir tätade, tänkte jag i alla fall dra mitt strå till stacken genom att sy ett draperi att hänga för ytterdörren. Det fick bli fredagens projekt.


Så här gjorde jag:              

Först sick-sackade jag alla kanter och fållade dom.
 

Sen vek jag en extra bred kant upptill där jag sydde en kil för gardinstången.


Sen var det bara att skruva upp gardinstången och hänga upp draperiet.


Klart!

torsdag 16 december 2010

Pynta och piffa

 
Idag fick jag en Amaryllis. Den kom som den var i sin fula plastkruka och jag tänkte att den är mer värd än att få stå på ett tråkigt fat och svaja, så kikade lite i gömmorna och hittade en mysig kruka jag sparat. Krukan är gjord av bark och mossa, med plastad insida. Där passade den utmärkt. Sen la jag lite vitmossa över jorden runt löken och dekorerade med en sparad girland av ståltråd och guldpärlor. Blev riktigt trevligt! 
                                           
  
 
    

onsdag 15 december 2010

Juletider

Nu i jultider finns det massor att göra - håller mig dock borta ifrån alla måsten och gör bara sådant jag tycker är kul och uppskattar själv! Varför fyllas av massa krav och måsten? Vem har sagt att julen måste se ut på si eller så vis? 
Jo, antagligen är det reklamen och kommersialismen!
Men faktum är ju att ingen av oss mår bättre av att stressa runt i trängseln och den eviga julmusikens spelande för att hitta de perfekta julklapparna för i snitt 7000kr per person, laga mat för ett helt kompani (som man måste äta resterna av i minst en vecka) och till råga på allt vara så jävla glad för "nu är det jul..." 

Nä, då väljer jag hellre själv vad som ska göra mig glad och lycklig. Kvalité framför kvantitet. Att fylla mina dagar med det jag faktiskt vill göra för att det känns roligt och glädjande ger mig mer julstämning än något annat. Kanske baka något nytt, göra något trevligt pynt, läsa en trevlig bok om julen förr.. Att välja bort alla "måsten". Umgås opretentiöst med vänner och familj, äta något gott tillsammans. Det i sig är väl värt mer än alla julklappar tillsammans?!
Har väl aldrig tyckt om julen så mycket som jag gör nu - och det är för att jag gör det på mina villkor!
    
Torkade äppelringar med kanel fyller hemmet med en ljuvlig doft


Så gör du: 
Skiva tunna skivor av dina favoritvinteräpplen, strö kanel över och torka på ett snöre några dagar. Mums!!



Och så något onyttigt...

Wienernougat
 

Så gör du:
100g flagad, rostad mandel
250g nougat
150g mörk choklad

Smält nougaten över vattenbad. Finhacka chokladen och smält tillsammans med nougaten. Blanda ner mandeln och häll upp i en avlång form klädd med bakplåtspapper. Låt stelna och skär sen i bitar. Försvinnande gott!



Vackert komposterbart pynt...



Gör så här:
Skiva tunna skivor av en apelsin och torka i ugnen i ca 100 C ett par timmar. Lägg gärna på bakplåtspapper och ha ugnsluckan lite på glänt för att ta bort fukt. 
Sätt sedan i en tråd och häng i fönstret.


Apelsinpynt i fönstret




För den som vill läsa om julens historia (allt från Julevangeliet till tomteskrock och julmust) kan jag rekommendera Jan-Öjvind Swahns bok "Jul med Jenny Nyström". En trevlig coffee table-bok att lägga fram när det vankas främmande i adventstider. Vackra bilder och intressanta texter.

Jenny Nyström skapade vår tids tomte